İstanbul'un Fethi

İstanbul'un Fethi

30.05.2023 366

 

      

        “YA BEN İSTANBUL’U ALIRIM  YA İSTANBUL BENİ ALIR…”

            Öyle zaferler vardır ki sadece ülke tarihine değil dünya tarihine de yön verir. İstanbul'un Fethi de bu zaferlerden biridir. Fetih ile yeni bir çağ kapanıp  yeni bir çağ açılmış, köklü medeniyetimiz insanlık tarihine damgasını vurmuştur. Fetih ile sadece şehir değil, gönüller de fethedilmiştir.

  

           " Konstantîniyye elbette fetholunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandandır! Onu fetheden askerler ne güzel askerlerdir! " (Hadis-i Şerif)  diyerek yüzyıllar öncesinde peygamberimiz bu  fethin müjdesini vermiştir.  

 

           6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II. Mehmet  komutasındaki Osmanlı ordusu Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmiştir." Ya ben İstanbul’u alırım ya İstanbul beni. "  diyen Fatih Sultan Mehmet, daha önce defalarca denenen ancak başarılı olunamayan büyük fethi gerçekleştirerek İstanbul’u Türk topraklarına katmış adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. 
Olayın sonucunda 1058 yıllık Bizans İmparatorluğu yıkılmış, Osmanlı Devleti bir imparatorluk  hâline gelmiştir. Bu fetih, Orta Çağ’ı sona erdirip Yeni Çağ'ı başlatan olay olarak kabul edilmiştir.

 

            İstanbul, fethinin ardından tarih boyunca sadece Türk yurdunun değil Avrupa'nın da kültür ve sanat merkezlerinden biri  olmuş, doğal ve tarihi güzellikleri ile dünyanın gözbebeği olmuştur.   

 

            İstanbul’un fethinin 570. yıldönümü kutlu olsun.           

 
 

           

TDE Öğretmeni

Yasemin ÇELİK